Mavi arka plan önünde gülümseyen bir adam.

Günümüz iş piyasasında 50 yaş üstü çalışanların değeri çoğu zaman göz ardı ediliyor. Modası geçmiş yanlış kanıların aksine, bu deneyimli çalışanlar iş yerlerine zengin bir bilgi birikimi, uyum yeteneği ve özveri getiriyor. Avrupa kıtasında binlerce iş arayan çalışanla yapılan son Michael Page anketlerindeki verilerden yararlanılarak hazırlanan bu makale, basmakalıp yaygın inanışları çürütmeyi ve işletmelerin yaşı daha büyük çalışanların çeşitli yeteneklerinden ve zengin deneyimlerinden yararlanmaya neden istekli olması gerektiğini göstermeyi amaçlıyor. 

Kapsamlı değerlendirmelerimize göz atın

50 yaş üstü çalışanlar hakkındaki demode olmuş yanlış kanıları çürütüyoruz

Genellikle, 50 yaş üstü çalışanların eğitim konusunda isteksiz olduğu ve motivasyonlarının düşük olduğu düşünülür. Ancak işin aslına bakılırsa; yaşı daha büyük olan çalışanların %62'si gibi büyük bir kısmı, aktif bir şekilde kariyerlerinde gelişim sağlama fırsatı arayışında olduklarını söylüyor. Bu istatistik, motivasyon düşüklüğü kanısına meydan okuyor ve 50 yaş üstü çalışanların zamana ayak uydurma ve anlamlı bir şekilde katkıda bulunma konusundaki istekliliğini vurguluyor. 

Bir diğer basmakalıp inanış da, yaşı daha büyük olan çalışanların alışkanlıklarını değiştirmekte isteksiz olduğu. Verilerimiz bu konuda da durumun farklı olduğunu gösteriyor. 50 yaş üstü pek çok çalışan, ortak çalışma masaları konsepti de dahil olmak üzere günümüzün çalışma tarzlarını benimsemiş durumda; sadece %16'lık küçük bir kesim bu fikre sıcak bakmıyor ve bu rakam da aslında aynı konuda, daha genç çalışanlar arasındaki orandan daha düşük. Yaşı daha büyük olan çalışanların neredeyse yarısı (%44), değişime karşı direncin bir yöneticinin yapabileceği en büyük iki hatadan biri olduğunu söyleyerek, değişimden hoşlanmadıkları fikrini çürütüyor.

Son olarak, yaşı daha büyük olan çalışanların, maaş ve yan hak beklentileri nedeniyle maliyetli bir iş yatırımı olduğu varsayımını ele alalım. Yaşı daha büyük olan çalışanların, becerilerinin ve deneyimlerinin karşılığını iyi bir şekilde almayı bekledikleri doğru. Öte yandan araştırmalarımız, 50 yaş üstü çalışanların, diğer yaş gruplarına göre daha az sıklıkta maaş artışı talep etme eğiliminde olduklarını gösteriyor ve bu da ücret konusunda daha dengeli ve gerçekçi bir yaklaşım sergilediklerini ortaya koyuyor. 

50 yaş üstü çalışanların ayırt edici güçlü yönlerinin takdir edilmesi

Yaşı daha büyük olan çalışanları öne çıkaran unsurlar neler? Yıllar süren deneyimle bilenmiş benzersiz güçlü yönleri:

  • İşbirlikçi etkileşimler: Yaşı daha büyük olan çalışanların %68'i gibi kayda değer bir kısmı, resmi olmayan etkileşimleri, kendilerini ofise gitmeye teşvik eden temel neden olarak belirtiyor; ancak bu, işbirliğinin fiziksel ortamla sınırlı olduğu anlamına gelmiyor. Bağ kurma arzuları, ister şahsen ister sanal kanallar aracılığıyla olsun, arkadaş canlısı ve işbirlikçi bir atmosfer yaratıyor.
  • Yönetim kolaylığı: Yaşı daha büyük olan çalışanlar, deneyimleri sayesinde daha sağduyulu kişiler oluyor ve bu da onları yönetmeyi kolaylaştırıyor. Bu kişiler, kariyerlerinde ne istediklerine dair net bir vizyona ve iş yeri dinamikleri konusunda derin bir anlayışa sahipler.
  • Etki yaratmaya hazırlar: Yaşı daha büyük olan çalışanlar genellikle daha küçük şirketleri tercih ederek, karar verme süreçlerindeki kolaylığa ve dengeli boyutlardaki bir çalışma ortamının samimiyetine değer veriyorlar. Ancak bu, 50 yaş üstü çalışanların 'kendilerini güvende hissettikleri durumların dışına çıkmamayı' tercih ettikleri anlamına gelmiyor. Bunun esas sebebi, deneyim ve becerilerini sonuna kadar kullanarak somut bir etki yaratmak istemeleri.
  • Önemli olan şekilcilik değil işin özü: Yaşı daha büyük olan çalışanlar, lüks ofislere veya kapsamlı ekip oluşturma faaliyetlerine duyulan ihtiyaç gibi belirli konularda daha az talepkâr oluyorlar. Bunlar yerine, rollerinde şirketin şeffaflığına ve özerkliğine daha fazla değer veriyorlar. Gösterişli avantajlar yerine anlamlı, önemli olan yan hakları tercih etme eğiliminde oluyorlar. Bu tutum, istikrarlı ve kendini işine adamış bir ekip arayan her şirket için büyük bir artı teşkil ediyor.

Yaşı daha büyük olan çalışanların kariyer hedeflerine bakış

Yanlış kanıları çürütmenin de ötesine geçerek, 50 yaş üstü çalışanların isteklerini anlamak çok önemli. Yukarıda belirtildiği gibi, 10 kişiden altısından fazlası kariyer gelişimine odaklanırken, yarısından sadece biraz fazlası (%53) kendileri ve aileleri için sağlık hizmetlerine öncelik veriyor. Bu da, bu kişilerin "ununu eleyip eleğini asmış” olmaktan uzak olduğunu, bildiklerinden daha fazlasını öğrenmeye ve kariyerlerinde ilerlemeye hevesli olduklarını gösteriyor ve emekliliğe son hızla yelken açtıkları gibi fikirlere meydan okuyor.

50 yaş üstü çalışanların iş-özel hayat dengesi konusuna yaklaşımı da modern trendlerle uyumlu. Konu evden çalışmaya gelince, yaşı daha büyük olan çalışanların %37'si bunu haftada iki gün yapmaya hazır ve %28'i ise haftada üç gün çalışma fikrine açık; bu da bu kişilerin esnek çalışma tarzlarına uyum sağlayabildiklerini gösteriyor.

50+ yaş grubunda kariyer yönetimi ve kariyerde ilerleme fırsatları

Yaşı daha büyük olan çalışanların yüzde 56'sı gibi kayda değer bir kısmı, kariyerlerinde ne yöne gitmek istedikleri konusunda net bir fikre sahip olduğunu söylüyor ve bu da, bu kişilerin liderlik ve yeni zorluklarla başa çıkma konusunda istekli olduklarını gösteriyor. Aslına bakılırsa, liderlik rollerine karşı olan bu büyük ilgileri, çoğu zaman kendilerinden daha genç olan çalışma arkadaşlarınınkinden de daha fazla ve bu da onları mentorluk ve ekip gelişimi konularında paha biçilmez bir kaynak haline getiriyor. 

Bu güçlü yönlere rağmen, %61'lik büyük bir kesim bir mentorla çalışmıyor, ancak bu fikre açık. Bu, yaşça daha büyük yetenekli çalışanları işletmelerine çekmek isteyen işverenler için bir fırsat temsil ediyor: Neden, daha genç çalışanların kıdemli çalışanlara mentorluk yapmasını öngören tersine mentorluk da dâhil olmak üzere, bu kesime uyarlanmış mentorluk programları sunulmasın? Bu çerçevede, daha genç çalışanlar, teknoloji gibi alanlarda daha kıdemli çalışma arkadaşlarına yardımcı oluyor ve herkesin birbirinden bir şeyler öğrendiği ve karşılıklı saygının yeşerdiği bir ortam yaratılıyor.

Yeni yetenek havuzlarını keşfetmek için Michael Page ile çalışmaya ne dersiniz?

Özetle; yaşı daha büyük olan çalışanların, yetenekli olmanın da ötesinde, işinize önemli ölçüde katkıda bulunabilecek benzersiz özelliklere sahip oldukları açık. Basmakalıp fikirleri aşarak ve 50 yaş üstü çalışanların değerini anlayarak, siz de yetenek havuzunuzu zenginleştirebilir ve işinizde daha hızlı bir şekilde büyüme sağlayabilirsiniz.

Michael Page’in, yeni yetenek havuzlarını keşfetmenize ve kuruluşunuz için uygun çalışanları bulmanıza nasıl yardımcı olabileceği hakkında uzman danışmanlarımızdan biriyle görüşmek ister miydiniz? Hemen bizimle iletişime geçin!

Bize hemen ulaşın

Join over 80,000 readers!

Receive free advice to help give you a competitive edge in your career.