İş ilanlarını görüntüleyin ve yeni işinize başvurun.
Hemen bizimle iletişime geçin.
PageGroup olarak hedefimiz dokunduğumuz hayatları değiştirmek.
Müşterilerimiz için en iyi yetenekleri buluyor, adayları hayallerindeki işe kavuşturuyoruz.
PageGroup olarak çalışanlarımızın potansiyelini gerçekleştirebileceği olanaklar yaratıyor, böylece dokunduğumuz hayatları değiştiriyoruz.
Yönetim kurulu seviyesindeki çatışmalarda aracı olmaktan, kurum içinde farklı ekiplerin güçleri ile işin genel ihtiyaçları arasında nasıl bir denge kurulacağını tespit etmeye kadar çeşitli sorumlulukları olan CFO’lar hem bir takım koçu hem de yetenek yöneticisi gibi çalıştıklarında başarılı oluyor. Yeni yeni yükselen bu trendle birlikte CFO’ların finans ekiplerinde ve şirketin genelinde etkileşimleri nasıl etkilenir? Sosyal beceri ile teknik yeterliliklere bakışları ne yönde değişir?
Eskiden finans departmanında çalışmak için pek çok farklı özellik gerekirdi: analitik düşünme, kavrama, girişkenlik ve tabii ki teknik uzmanlık. Bu özellikler hala geçerli olsa da modern finans departmanı çalışanının tüm bunların ötesinde çeşitli sosyal becerileri de barındırıyor olması gerekir. Bunların arasında farklı fikirleri basit ve ilgi çekici bir şekilde anlatma yeteneği de dahil.
Getir CFO’su Mehmet Çayırezmez’e göre aday doğru yaklaşım ve tutuma sahipse geri kalan her şey öğretilebilir. “İşe alımlarda çalışanın geçmiş deneyiminden çok potansiyeline bakarım. Genel anlamda yetecek seviyede finansal yetenekleri olan iyi bir insanın, şans ve zaman tanındığında her şeyi yapacak konuma gelebileceğine inanırım.”
“Muhasebe işini bir günde öğretebilirim ama benim hevesli bir finans liderinde asıl görmek istediğim merak duygusudur. İş hakkında merak, farklı ekipleri aynı hedef etrafında toplamak için yollar bulma merakı, şirketi büyütme merakı gibi.”
Pek çok şirkette CFO’lar, bir Takım Koçu gibi etki sahibi olma, yönetim kurulu seviyesindeki çatışmalarda arabulucu olma ve şirketin genelinde daha fazla görünür olarak kendi departmanının genel stratejideki katkısını belirleme gibi görevleri üstlenmeye başladı. Diğer üst yöneticilerin finans yönetimi, muhasebe, vergi ya da tedarik zinciri gibi konuları takip ettiği pek görülmez ancak işin temelde sorunsuz yürüyebilmesi için tüm bu süreçlerin uyum halinde çalışması gerekir.
Bu bağlamda, bir Pilot bakış açısıyla şirketi daha iyi performans seviyesine getirmeyi hedefleyen Monsanto Europe CFO’su Philippe de Briey durum şöyle açıklıyor: CFO, şirketin hissedarları, yatırımcıları ve diğer dış paydaşları arasındaki pencere gibidir. “Liderlik ekibine getirmeyi istediğim şeylerden biri, işe farklı bir şekilde bakabilmelerine yardımcı olmak. Bütünsel ve sistemik bir bakış açısıyla kendilerini pazarın içinde gibi hissedebilmelerini sağlamak” diye ekliyor Briey.
Rakamlar ve gerçeklere dayalı bir strateji oluşturarak bunu yatırımcıların kar payına bağlayabilecek şekilde yönetim kurulundaki diğer üyelere yön göstermek… Finansal liderlerin bunu yerine getirebilmek için sadece kendi yeterliliklerini yeniden gözden geçirmesi yeterli olmaz, aynı zamanda kendilerine en yakın takım arkadaşlarını de yeniden değerlendirmeleri gerekir.
Burada sorun sadece en iyi yeteneği bulmak değil, yetenekleri iyi birer ekibin parçası yapabilmektir. Bunun için CFO’nun, kendi departmanında verimliliği artıracak önemli yeteneklere sahip olduğundan emin olması gerekir. Marathon Capital CFO’su Bob Braasch bu konuda yeteneklerin derinliği kadar, çalışan sayısının da iyice anlaşılması gerektiğini düşünüyor. “Aynı anda doğru görevde doğru insanın olduğundan emin olmak ve derin bir yapı oluşturmak zor iştir. Yıllardır uğraştığımız sorunlardan biri de bu.”
Bir Takım Koçu gibi çalışan CFO için, kendi yeterliliklerini sorgulamak ve ajandasını buna göre şekillendirmek çok önemli, zira liderlik yöntemi dönüştüğü müddetçe süreç içinde yanınıza birilerini katabilirsiniz.
CFO’ların ekiplerine öncülük edebilmesi, ekip üyelerince hem bir direktör hem de motivasyon kaynağı olarak görülmesi gerekir. Çeşitliliği gittikçe artan ekip yapıları içinde de odak noktası olabilmelidir. “Buradaki sorun, her şeyi isteyen bir kültür içinde en iyi yaklaşımları bir araya getirebilmekte yatıyor” diyor Japon-Türk şirketi Ajinomoto Örgen Gıda CFO’su Pürnur Üner ve ekliyor: “Türk kültürü daha girişimci ve aksiyon odaklı. Japon kültürü ise planlamaya çok önem veriyor, dikkatli davranıyor ve projeye hazırlanmak için daha fazla vakit kullanıyor. Bu iki farklı kültürü bir araya getirmek çok ilginç oluyor.”
İşin sadece rakamlardan ibaret olmadığını anlamak CFO görevlerinin önemli bir parçası. Mühendis gibi çalışan bir CFO’nun, en iyi kişilerin şirket içinde kalmasını sağlayan bir sistem kurma yeteneği, çalışan kaybının beraberinde getireceği maliyeti de anlamayı gerektirir. Sodexo Global Finans Hizmetleri Başkan Yarımcısı Florence Rocle şu sözlerle açıklıyor: “CFO’nun strateji ve ihtiyaçları net bir şekilde belirlemesi çok önemli. Çok fazla hedef benimsersen ya da strateji belirsizse, o zaman çok yöne dağılırsın ve sonunda hiçbir şey başaramazsın.”
Bu konu, Y Kuşağının yeterli iş etiği olmadığını öne süren popüler haber manşetlerine benziyor. Ancak bir CFO bakış açısına göre bu eleştiri de çok doğru değil. Çünkü yeni nesil de kişisel gelişim ve iş akışı tasarımına daha çok önem veriyor.
Tam bu noktada Takım Koçu görevindeki CFO devreye giriyor. BizSpace CFO’su Phil Dennis şöyle açıklıyor: “Yirmili yaşlarının sonlarında, otuzlarının başındaki nesil için iş, kişisel gelişim için araçtır. Bunu bilen finans liderlerinin çalışanların gelişim ihtiyaçlarını doğrudan destekleme sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. Özellikle başkalarını etkileme ve daha fazla etkileşime teşvik etme yeteneklerini kuvvetlendirmeleri için yardımcı olmaları önemlidir.”
Bazı CFO’lar dışarıdan işe alıma daha yatkınken, diğerleri şirket içinde kendi CFO eğitim programlarını oluşturuyor ve eğitimin sürekli olduğu anlayışını destekliyor. Burada da, ihtiyaç duydukları personel ve yeteneklere piyasadan erişemeyecekleri düşüncesi etkili. JLL’nin UK CFO’su James Gregory’ye kendi bakış açılarını şu sözlerle açıklıyor: “Bizim çalışanlarla iletişimde odak noktamız, teknolojinin avantajları konusunda onlara açık olmak, onları sürekli eğitmek, sürekli yeni yetenekler kazandırmak anlayışından geçiyor. Belirli yönetici kademelerinde sıklıkla karşılaşılan fırsatlarla birlikte çalışanlar daha yeteneğe odaklı pozisyonlara geçebiliyor.”
Ancak bir CFO’nun piyasadaki yeni teknolojileri nasıl kullanacağını ya da en azından operasyonel avantajları nasıl belirleyeceğini bilmesi gerekiyor. Eversholt Rail CFO’su Andrea Wesson da bu konuda hemfikir. “Benim pozisyonumda, operasyonel bilgiye sahip olmanız önemli. Kollarımı sıyırıp işe girişebilmek ve yaptığım her işi yürütebilmek beni mutlu ediyor.”
2018 yılında CFO'ların karşılaşacağı diğer sorunları keşfedin
CFO ve Finansal Liderliğe Dair Öngörüler'e Geri Dön
En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.
İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?
Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler