Cep telefonuna bakan takım elbiseli adam

Yeni bir iş bulma konusunda kendinize güveniyor musunuz? İş aramaya nereden başlamanız gerektiğini ve tam olarak nasıl iş aramak gerektiğini biliyor musunuz?

Nasıl iş aramanız gerektiği konusunda muhtemelen birkaç somut fikriniz vardır. Şimdi ise, hem İnternet ortamında hem de gerçek hayatta iş bulmak diye nitelendirilen bu “karanlık sanata” ait mevcut bilginizi konu hakkındaki en son öngörülerimizle harmanlayarak daha da geliştirmenin zamanı.

Günümüzün dijital dünyasında, iş arama kanallarının çoğu tamamen dijital ortamdadır. Linkedln, hem personel arayanların hem de işe alım müdürlerinin kullandığı en popüler çevrimiçi platformdur. Türkiye’deki Linkedln kullanıcı sayısı yaklaşık 5.7 milyondur. Bununla beraber tüm bu kullanıcıların bu aracı etkin bir şekilde kullandığını söylemek mümkün değil. Linkedln’i en verimli nasıl kullanabileceğinizi öğrenmek için bu yazıyı okumaya devam edin!

Güçlü bir başlangıç yapın

Personel arayanların dikkatini çekmek için, elektronik ortamdaki profilinizi optimum hale getirin. Bilgileriniz her daim güncel olmalıdır. Önceki görevlerinizle ilgili ayrıntılı bilgiler verin ve sektör terminolojisi veya anahtar kelimeler kullanın. Teknik ve sosyal becerilerinizden de söz edin. Bildiğiniz dilleri ve sahip olduğunuz sertifikaları belirtin. Mevcut veya önceki iş arkadaşlarınızdan tavsiye ve onay yazıları isteyin.

6 Adımda Mükemmel LinkedIn Profili

Kişiselleştirilmiş iş arama araçları

Arama araçlarını, deneyimlerinize, becerilerinize ve istediğiniz pozisyona uygun şekilde kişiselleştirebilirsiniz. Deneyimleriniz ve becerilerinizle alakalı anahtar kelimeler kullanın ve bunların kapsamını aramanızı sınırlandırmayacak şekilde geniş tutun. Örneğin güncel unvanınız Finans Müdürü ise, aynı zamanda Finans Koordinatörü pozisyonları için de arama yapın. Başka yere taşınma fikrine açık biri misiniz? Seçeneklerinizi arttırmak için çeşitli yerleri de seçebilirsiniz.

Sabırlı olun ve dikkatli okuyun

İş arayan listelerini tararken, işi aceleye getirmeyin ve sadece işin unvanına odaklanmayın. Bir şirkette Pazarlama Müdürü olarak ilan edilen bir iş başka bir şirkette Pazarlama Stratejisti, Koordinatörü veya hatta Pazarlama Yöneticisi adı altında yayınlanmış olabilir. İlgili fırsatları kaçırmamak için iş tanımlarını dikkatle okuyun.

Haber bültenlerine abone olun

Michael Page gibi işe alım danışmanlık firmalarından ve iş kurullarının kendilerinden iş ilanı bildirimleri almak için bunların haber bültenlerine abone olun. Filtrelerinizi seçerken, iş aramak için kullandığınız anahtar kelimelerde uyguladığınız kuralın aynısını benimseyerek mümkün olan her durumda filtreleme seçeneklerinizin kapsamını geniş tutun.

Personel arayanlarla bağlantı kurun

Linkedln’deki bir özellik, personel arayanların sizin iş fırsatlarına açık olduğunuzu  görmesine izin vermektedir. Yapmanız gereken tek şey profil sayfanızdaki bir butona basmak. Mevcut işvereninizin bunu görebileceğinden endişeleniyorsanız, bu özelliği aktif hale getirmeden önce bir kez daha düşünün deriz. Platform her ne kadar bu bilgiyi mevcut işvereninizden gizlemek için elinden geleni yapmış olsa da bunun garantisini veremiyor.

Kapsamınızı geniş tutun

Sektörünüz üzerine yoğunlaşmış mesleki çevrimiçi topluluklara ve iş ağlarına abone olun; hatta Facebook’taki platformlarla bile bağlantınız olsun. Güncel ilanlardan haberdar olmak için paylaşımları düzenli olarak takip edin.

Klasik yöntemlerin modası asla geçmez

Networking (çevre edinme), her zaman insanları işlerle buluşturabilme amacını taşımıştır ve bu durum ileride de değişmeyecektir. Networking aslında Linkedln sayfanızda kaç kişiyle arkadaş oluğunuzdan veya kaç kişiye “merhaba” dediğinizden ziyade ne kadar yakın irtibat kişisine sahip olduğunuzla ilgilidir. Bu insanlar sizi başkalarıyla, özellikle personel arayanlarla, işe alım görevlileriyle veya şirketlerdeki karar verme kademesindeki kişilerle tanıştırabilirler.

Bu kişilerin sayısını arttırmak için, içinizdeki sosyal kelebeği bırakın uçsun. Bu durum kimileri, özellikle de içine dönük insanlar için zorlayıcı olsa da, biraz gayret ve pratikle, sosyal ve networking becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

Kendi yakın çevrenizden işe başlayın

Konuya balıklama dalmak sizi rahatsız ediyorsa, en yakın çevrenizle işe başlayabilirsiniz. İş aradığınızı dostlarınıza ve aile yakınlarınıza söyleyerek bu durumdan kendi dostlarına ve ailelerine de bahsetmelerini onlardan isteyebilirsiniz.

Geleneksel medya

Şaşırmayın! Şirketler hala yazılı basına iş ilanları veriyorlar. Ulusal ölçekte yayınlanan gazeteleri takip ederek İK Bölümlerini ve sektörlere özgü veya yerel ölçekteki yayınlarını inceleyin. İş fırsatlarını ve nerelerde olduklarını bu sayede görebilirsiniz. Gazeteleri okuduğunuzda da sektör hakkında genel bir fikre sahip olabilir, yeni yetenekler arayan şirketlere dair öngörüler edinebilir, en son sektör haberlerinden haberdar olabilir ve böylece her türlü güncel bilgiye sahip olabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Başarılı bir CV nasıl hazırlanır?

 

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet