Bir kadın, pencereden güneş alan bir masada dizüstü bilgisayar kullanıyor.

Hem şimdi hem de gelecekte iş piyasasında öne çıkmanızı sağlayacak 5 çözüm yolu

1. Sosyal becerilerinizi nitelikleriniz kadar (veya daha fazla) öne çıkarın

Nitelikli iş gücü sıkıntısı ve hızla değişen iş trendleri karşısında becerilerin geçerliliğini daha hızlı yitirmesiyle işe alım uzmanları, artık gençlerin nitelikleri kadar sosyal becerilerine (davranışsal beceriler) de önem veriyor. Bugün öne çıkmanızı ve sürekli değişen iş piyasasında aranır hale gelmenizi sağlayacak temel sosyal beceriler şunlar:

Uyum Sağlama Yeteneği

  • Bağımsızlık
  • Düzenli olma
  • Pozitiflik
  • Ekip ruhu

Ancak becerilerinizi öne çıkarmak istiyorsanız, bunları CV'nize eklemenin veya iş görüşmeniz sırasında bu becerilerden bahsetmenin yeterli olmayacağını unutmayın. Mesleki veya kişisel deneyimlerinizden yararlanarak bu becerilere somut örnekler verin. Bir yardım kuruluşunda gönüllü olarak mı çalıştınız? Satranç veya ekstrem sporlarla yakından mı ilgileniyorsunuz? İlgi alanlarınız aynı zamanda değerleriniz ve kişilik özellikleriniz için harika örnekler olacaktır (örn. empati, yaratıcılık, sabır, stres yönetimi, ekip içinde çalışabilme, vb.).

2. Daha az işe başvurun ama başvurunuz özenli olsun!

İş arayan genç mezunlara en sık yöneltilen eleştiri, profillerinin işe alım yapılan pozisyona uygun olup olmadığına bakmaksızın iş ilanlarına başvurdukları yönündedir. Bu elbette, bir ilana başvurmak için "mükemmel ilanı" bulmayı beklemeniz gerektiğinden ziyade, teknik ve davranışsal becerilerinizi dikkatlice analiz ederek bunlar ile görevin gereklilikleri ve kendi beklentilerinizle arasındaki bağı anlamanız anlamına gelir. 

3. CV'nizi kişiselleştirin ve doğru kelimeleri seçin

Yapay zeka hayatımızda giderek daha önemli hale geliyor. İşe alım sektörü de bu durumdan nasibini alıyor:

Bazı büyük firmalarda özgeçmiş seçim aşaması algoritmalar ile sıralama yapılarak gerçekleştirilir.

Bu işlemden sonra programlar, iş ilanlarında bulunan anahtar kelimelerle (örneğin iş unvanı, beceriler, vb.) eşleşen anahtar kelimeleri bulmak için CV'leri tarıyor. Dolayısıyla başvurduğunuz her iş ilanı için, işe alım şirketi tarafından aranan özelliklerle benzerlik gösteren yeteneklerinizi yansıtan anahtar kelimeleri ekleyerek CV'nizi kişiselleştirmeniz büyük önem teşkil etmektedir. Başvurunuzun alınan diğer CV'ler arasında öne çıkmasını sağlamak için faaliyet gösterdiğiniz sektöre veya mesleğinize özel terimler kullanın ve algoritmalar tarafından deşifre edilemeyecek kısaltmalardan kaçının. Ancak genel becerileri ekleyerek veya yalan söyleyerek samimiyetsiz olmamaya da özen gösterin. Çünkü nihayetinde bu beceriler konusunda işe alım görevlisini ikna etmeniz gerekecek.

4. LinkedIn’de kişisel markanız üzerinde çalışın

Şirketlerin nasıl yetenekli çalışanları bünyelerine alma şanslarını artırmak için işveren markası üzerinde giderek daha fazla çalışması gerekiyorsa, genç mezunların da LinkedIn'de kişisel markalarını vurgulamaktan asla vazgeçmemeleri gerekmektedir. Bu durum özellikle, raporda da belirtildiği üzere, işe alım görevlileri yetenekli çalışanların ayaklarına gelmesini beklemek yerine giderek artan oranda çevrimiçi arama yaptığı için daha da geçerli bir hal almaktadır. Bu nedenle, çevrimiçi varlığınıza dikkatli bir şekilde yatırım yapmak göreviniz:

  • Profesyonel bir profil resmi seçin
  • "Akılda kalıcı" bir iş unvanı ekleyin
  • Profil özetinizi tamamlayın (Şu anki pozisyonunuz nedir? Ne arıyorsunuz?)
  • İletişim bilgilerinizi ekleyin
  • Becerilerinizi seçin
  • Deneyiminize ve eğitiminize dair bilgiler verin
  • Ağınızda ekli kişilerin sizi tavsiye etmesini isteyin (eski staj yerlerinizden veya tez danışmanlarınızdan, eski iş arkadaşlarınızdan, vb.)
  • Profilinizi optimize ettikten sonra görünürlüğünüzü artırmak ve becerinizin bir işe alım görevlisi tarafından görülmesini sağlamak için düzenli olarak içerik yayınlayın veya yorum yapın.

5. Birden fazla işe girerek sizi harekete geçiren şeyin ne olduğunu öğrenin

Bazı yetenekli gençler hayallerindeki işe girmeyi veya kariyer yollarını seçmeyi beklerken aynı anda birkaç işte çalışan kişiler haline geldi. Tam zamanlı bir işleri olan bu kişiler, freelance veya serbest meslek faaliyetleri yürütmekte veya birkaç yarı zamanlı işte çalışmaktadır. Karmaşık bir iş piyasasında bu yöntem, CV'nizde boşluklar olmasını önlemek için hem teknik hem de davranışsal (örneğin esneklik, bağımsızlık, vb.) deneyim kazanmak ve yeni beceriler geliştirmek için iyi bir fırsat olabilir. Bu ihtimali de gözden geçirin!

Yeni bir iş fırsatı mı arıyorsunuz? İş bölümümüze göz atın

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet