Ellerini masada birleştiren takım elbiseli bir adam.

Kağıt üstündeki referanslarınız, bir mülakata çağrılmanız için yeterli olabilir; ancak mülakat boyunca bırakacağınız izlenim, işi alıp almamanızı belirler. Hep söylendiği gibi; “İlk izlenim için ikinci bir şansınız asla olmaz.”

Sizin için hazırladığımız tavsiyeleri okuyarak sadece iş görüşmelerinde değil, aynı zamanda toplantı ve günlük iş hayatında da pozitif, güçlü ve uzun süreli bir izlenim bırakabilirsiniz.

Dakik ve hazırlıklı olun

Bir mülakat ya da toplantı için mutlaka dakik olmalısınız. Planlanan zamandan 10-15 dakika erken gidin. Rotanızı önceden harita üzerinden belirleyin ve olası gecikmeleri de hesaba katın. Ayrıca gereken tüm doküman ve formları yanınıza aldığınızdan emin olun. CV’nizi öncesinde göndermiş olsanız bile yanınızda çıktısını bulundurun. Görüşme yaptığınız kişi ya da kişilerin isimlerini de mutlaka not edin.

Uygun giyinin

İş mülakatında ne giydiğiniz, karşı tarafın sizi algılayışında büyük rol oynar. Görünüşünüzle sadece kendinizi değil, işe alındığınızda şirketinizi de temsil ediyor olacaksınız, bunu aklınızda bulundurun. Biraz zaman ayırarak şirketin genel giyim tarzını anlamaya çalışın. Emin değilseniz, biraz konservatif davranarak riski bu yönde alın. Çok açık giyinmeyin, giysilerinizin üstünüzdeki duruşuna dikkat edin, ütülü ve temiz olduğundan emin olun, abartılı aksesuarlardan kaçının.

Güçlü bir başlangıç yapın

İş görüşmesine samimi bir gülümseme ve sıkı bir tokalaşmayla başlayın. Karşınızdakini, ismini de kullanarak selamlayın ve görüşmenin başından itibaren göz kontağı kurun. Özgüvenli bir biçimde odanın içine doğru yürüyün, güçlü duruşunuzu sürdürün ve şunu unutmayın; mülakatınızı yapan kişi de bu sürecin iyi gitmesini istiyor.

Vücut dilinizi ve ses tonunuzu kontrol edin

Mülakat ya da toplantı boyunca hem duruş, hem de ses tonunuz ile pozitif tavrınızı sürdürün. Dik oturun, sizinle konuşan kişiye doğru hafif eğilerek onu dinlediğinizi gösterin ve göz kontağı kurun. Özgüvenli ve coşkulu bir biçimde konuşun. Gergin kahkahalardan mümkünse kaçının, sorulan sorulara yerinde ve abartıya kaçmadan özlü cevaplar verin.

Veda ve sonuç takibi

Odaya nasıl girdiğiniz gibi odadan nasıl çıktığınız da çok önemlidir. Çıkarken de sıkı bir tokalaşma ve samimi bir “Teşekkür ederim” ile uzun süreli bir izlenim bırakabilirsiniz. Mülakat sonrası takibini yapmak, sizin ne kadar istekli olduğunuzu gösterir. Bu yüzden mülakattan 1 ya da 2 gün sonra samimi ve düzgün bir dille hazırladığınız e-maili görüşme yaptığınız kişiye gönderin. Hazırladığınız e-mail metninde pozisyonla ilgilendiğinizi ve teşekkürlerinizi yeniden belirtmeyi unutmayın.

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet