assessment-it-candidate

BT alanında işe alım her zaman zor olmuştur. İşe alım uzmanlarının tümü iletişimi kuvvetli, eleştiriye açık, mantıklı düşünen, yaratıcı, bir ekibin parçası olmaya istekli ve çevresindekileri etkilemeyi başaran birini bulmak ister. Bir de tabii işinde uzman olmalı!

Bu “mükemmellikte”biri maalesef yok ancak adayların yeteneklerini – hem teknik hem sosyal becerilerini-  daha derinlemesine inceleyerek kimin pozisyona ve şirketinize daha uygun olduğunu tespit etmek mümkün.

Uygunluğu ölçmek

Mülakat aşamasına gelmeden bir adayın becerilerini test etmek için online yetenek testlerinden yararlanabilirsiniz. Filttr ve Technically Compatible gibi uygulamalar, bir adayın CV’sini gerçek becerileri ile karşılaştırmanıza, güçlü ve zayıf yanlarını görmenize yardımcı olur.

Bazı işe alım uzmanları oyunlaştırma gibi teknikler kullanarak bu alanda rekabeti daha da artırıyor. Kodlayıcıların açılan pozisyona başvurabilmesi ve şirket değerlerini gözlemleyebilmesi için “oyun oynama”aşamasını hayata geçiriyorlar.

Bazı şirketler de “hack maratonu”organize ederek geliştiricileri bir sistem, site ya da uygulamanın kodlarını kırmaya davet ediyor, adayların teknik yeterliliklerini test etme aşamasını bu şekilde geçiyorlar. Hem de geliştiricileri işe girmeden önce şirket için çalıştırarak test etme fırsatları oluyor. Hack maratonuna katılan geliştiricilerin tümü açtığınız pozisyona başvurmak için oradan değil ancak bu “sınavı” etkileyici bir performansla geçen potansiyel adaylara siz kendi teklifinizle gidebilirsiniz, akıllarına girebilirsiniz.

Ekip çalışanı olabilmek için teknik yeterlilikten fazlası gereklidir

Aradığınız adayda teknik yeterliliklerin hepsini buldunuz diyelim, şimdi sıra adayın ekip çalışması için mükemmel kişi olduğunu tespit etmekte. BT profesyonelleri artık kendini ekibin geri kalanından soyutlayan freelance çalışanlar değil, onlar da ekibin tümüne ve şirket yapısına destek olan, katkıda bulunan çalışanlar.

Dolayısıyla sosyal becerileri ve iletişim kabiliyetleri hiyerarşik düzenin her aşamasında elzem bir kriter oluyor. Özelikle de adaylar yönetim kadrosuna başvurduğunda… Kısaca aradığınız özellikler teknik beceriler olsa da adayın ekibin geri kalanıyla atışmasını ister misiniz? Cevaplanması gereken soru bu.

Farklı sosyal beceriler, farklı özellikler

İletişim gücü ve teknik yeterlilikler her seviyede önemlidir ama bazı özelliklere daha üst seviyelerde daha fazla ihtiyaç duyulduğu da kesin. Örneğin giriş seviyesindeki yazılım geliştiricilerin daha iletişime yatkın, sorun çözücü ve düzenli olması gerekir. Tabii yapıcı eleştiri almaya da açık olmaları gerekir.

Ekip liderleri ve orta düzey yöneticilerin, değişimi başlatma ve hızlandırma gibi süreçleri yönetebilmesi gerekir. Ayrıca yazılım eklentileri ve işlevsel çözümlerin uygulanması gibi işleri yönetici seviyesinde kontrol edebilmeleri gerekir.

Chief Information Officer (CIO) seviyesinde ise kişilerin seri kararlar alabilmesi, mükemmel liderlik özellikleri taşıması ve risk yönetimine fazlasıyla hakim olmaları gerekir. Duygusal zeka ve dinleme kabiliyeti ile otorite kurarlar, çalışanları da bu şekilde davranmaya yönlendirirler.

İyi yöneticiler iyi ekipler kurar

BT sektörü işgücü piyasasında uzman eksikliği ve açık pozisyon bolluğu yaşıyor, böyle bir ortamda iyi bir yönetici şirket için iyi bir kazanımdır. Yöneticiler ekibin gözünde bir kaptan, psikolog, vizyoner ve analist olmalıdır. Tüm bunlar için de farklı özelliklere bir arada sahip olmaları gerekir.

Ancak bunun için yöneticinin her alanda bir uzman seviyesinde olması gerekmez, önemli olan kendisine raporlayan çalışanların yetenek ve deneyimlerinden faydalanabiliyor olmasıdır. Ekibi motive etmeli, ilham vermeli, sorun çözmeli ve sürekli değişen grup dinamiğinde her zaman tetikte olmalı, grubu bireylerden oluşan bir ekip gibi değil bir organizma gibi görmelidir.

BT sektöründe önemi artan değerler arasında, farklı dünya görüşlerine karşı tolerans ve saygı geliyor. Ayrıca çok kültürlü ekipleri yönetebilme kabiliyeti de öne çıkıyor. Küreselleşme ve uluslararası işbirlikleri sayesinde, insanların farklılıklarından doğan sorunları çözme ve bu yönlü baskılarla baş edebilme, tüm bu karışıklık içinde güçlü ekipler kurabilme özelliği de önemini artırıyor.  

Michael Page Teknoloji Müdürü Çağlar Eyüboğlu “Son dönemde Teknoloji özelinde FinTech, Bankacılık ve Sigortacılık endüstrisindeki BT profillerinin değer gördüğüne tanık oluyoruz. Aynı zamanda ödeme sistemleri ve dijital alanda hizmet veren profiller de BT alanında değerlendirildi.

Özellikle McKinsey, Deloitte, Accenture gibi danışmanlık firmalarında BT profillerinin farklı projelerde çalışabilmek ve farklı endüstrilerde kendilerini geliştirmek için yer aldığını gözlemliyoruz.

Türkiye pazarı için genel bir bakış açısı sunmak gerekirse de; TeknoPark’larda özellikle Ar&Ge çalışmalarına destek verildiğini ve farklı teşviklerle bu yapıların geliştiğini görüyoruz. Bu doğrultuda Teknoloji Ar&Ge’si yapan Telekom, Ödeme Sistemleri, Bankacılık gibi  sektörlere hizmet veren firmaların büyüme gösteriyor.” diye özetliyor.

Yakın gelecekte hangi teknoloji rollerine ihtiyacınız olacak?

İşe alım ihtiyaçlarınız için bize ulaşın

 

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet