it-skills-blog-image

Covid krizinde güçlenmiş olan bir sektör varsa, o da BT sektörüdür. Kriz, şirketlerin dijitalleşmesini kimsenin öngöremediği bir biçimde hızlandırdı. Normalde beş yıl sürecek süreç bir yılda gerçekleşti.

Bunun örneklerinden biri de uzaktan çalışmadır:.Bu konuda en tutucu olan şirketler bile artık başka seçenekleri olmadığından uzaktan çalışmayı benimsedi. Aynısı şirketlerin çevrimiçi varlığı konusunda da geçerlidir.

Bu sebeple yetenekli BT uzmanlarına duyulan ihtiyacın kriz öncesine kıyasla daha hızlı artması şaşırtıcı değil. Rekabete ayak uydurmak istiyorsanız, BT ekibinizde ihtiyaç duyacağınız en önemli becerileri sizin için derledik:

1. Fonksiyonlar arası beceriler

Son yıllarda BT sektöründeki en önemli trendlerden biri, farklı rollerin tek bir rolde birleştirilmesidir. Bunun en bilinen örneği, yazılım geliştirme, operasyonlar ve kalite güvence işlevlerinin bir araya getirildiği DevOps (Yazılım Geliştirme ve BT Operasyonları) rolünün yükselişidir. Ayrıca, önceden net şekilde tanımlanmış ve birbirinden ayrı roller olan Çözüm Mimarı, İş Analisti ve Yazılım Test Mühendisi gibi roller de artık tek bir rol haline getiriliyor.

2. Bilgi güvenliği becerileri

İşletmelerin operasyonlarını çevrimiçi ortama taşıması ve uzaktan çalışmanın yeni normal haline gelmesiyle birlikte bilgi güvenliğine olan ihtiyaç arttı. Büyük kurumsal müşterilerden KOBİ'lere dek tüm işletmeler için önemli bir iş riski teşkil eden bilgi güvenliği, bu alanda yetenekli kişilere olan talebi artırmıştır. Örneğin, Bilişim Teknolojisi Liderleri çok rağbet görmektedir. Güvenliğin üç ayağı olan kullanım, akış ve depolama, artan dış ihlal tehditleriyle başa çıkmak için uzman bir beceri seti gerektirmektedir.

3. Veri gizliliği becerileri

İş yerlerindeki en yaygın güvenlik ihlallerinden biri, verilerin gereğinden çok daha uzun bir süre saklanması olmakla birlikte şirketleri ciddi miktarda para cezası alma riskiyle karşı karşıya bırakabilecek bir dizi farklı sebeptir. Müşteriler kişisel verilerinin daha iyi korunmasını istemektedir. Bu sebeple, veri koruma uzmanlığı ve ticari gizlilik konusunda farkındalığa sahip en yetenekli kişilere duyulan ihtiyaç, giderek çeşitli teknoloji rollerinde bir gereklilik haline gelmektedir.

4. SAP becerileri

SAP, Avrupa'nın en büyük yazılım geliştirme uzmanlarından biridir ve programları, lojistik, telekomünikasyon, otomotiv, bankacılık veya perakende sektörlerinde, yani hemen hemen her sektörde kullanılmaktadır.

5. JAVA becerileri

Uzun süredir piyasada bulunan Java hala en önemli programlama dillerinden biridir ve tüm dünyadaki geliştirme uzmanlarının neredeyse %40’ı Java'da kod yazmaktadır.

6. Bulut becerileri

Bulut bilişim becerilerine sahip nitelikli uzmanlara olan talep artmaya devam edecek. Örneğin, Çoklu Bulut Ortamlarında Buluta Geçiş ve Konuşlanma uzmanlarını, Bulut güvenlik uzmanlarını ve Bulut geliştiricileri düşünün.

7. Veri analiz becerileri

Tüm sektörlere yayılmaya devam eden büyük veriler, tüm stratejileri şekillendirmeye yardımcı oluyor. İşe alım yapmak isteyen işletmeler için karmaşık jeolojik verilerden, derin öğrenme ve yapay zeka sistemlerine kadar uzanan daha gelişmiş bir veri becerileri seti gerekmektedir.

7. Yapay zeka ile çalışma kabiliyeti

Şirketinizin faaliyet gösterdiği sektöre bağlı olarak, yapay zeka ile ilgili tüm becerilere talep bulunmaktadır. Buna istinaden makine öğrenimi, veri bilimi ve veri madenciliği en çok aranan becerilerdir. Ancak, yapay zeka her sektörde yükselişte değildir.

Yapay zeka, endüstri 4.0'ın itici gücü olması sebebiyle özellikle üretim sektöründe büyüme göstermektedir. Buna ornek olarak makinenin parçalarının bozulmasından önce değiştirilmeleri gerekip gerekmediğini tespit edebilen yağ bazlı bir soğutma sıvısı düşünebilirsiniz. Yapay zekanın yükselişte olduğu bir diğer sektör, sohbet robotlarının sıkça sorulan soruları yanıtlayarak müşteri destek işlevini üstlendiği hizmet sektörüdür.

8. Birleşik proje yönetimi becerileri

İdeal BT proje yöneticileri, çevik proje yönetimini klasik proje yönetimi yaklaşımıyla birleştirebilir. Özellikle büyük projeler tamamen çevik bir yaklaşımla yürütülemez. Öte yandan, çevik yaklaşımın en büyük avantajı, anında geri bildirim alabilmenizdir. Bu nedenle birçok şirket "çevik yaklaşımın vaizi” rolüne bürünmeden "çevik zihniyeti" benimsemiş BT proje yöneticilerini tercih etmektedir.

Teknoloji işe alımları ve yetenek yönetimi tavsiyelerimiz için ücretsiz e-kitabımıza göz atın.

Yetenekli BT profesyonellerine mi ihtiyacınız var? Bizimle iletişime geçin.

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet