Üç kişi görüşme masasında dizüstü bilgisayarlarla çalışıyor.

Pek çok mühendis, teknik uzmanlıklarının ve deneyimlerinin iş bulmalarını sağlamada en önemli beceriler olduğunu varsaymaktadır.

Ancak, mühendislerin tek bir kuruluşta birçok alan, bölüm ve insanla çalışmasına yönelik beklenti giderek büyüdüğünden bu durum hızla değişmekte. Sektörde büyük talep gören - doğru teknik beceri setleriyle bir arada bulunan - sosyal beceriler sizi rekabetin oldukça yoğun olduğu bir iş pazarında önemli ölçüde öne çıkarabilir.

Ancak günümüz iş dünyasında bu sosyal beceriler tam olarak neler? Bunun yanında, en çok değer gören ve dolayısıyla, sizin durumunuzda en iyi mühendislik pozisyonları için iş görüşmesine çağrılmanıza yardımcı olacak sosyal beceriler neler?

Sosyal beceriler nelerdir?

Sosyal beceriler, mesleki vasıflarınız ve iş deneyiminiz dışında kalan kişisel özelliklerinizdir. Teknik olmayan bu beceriler, diğer insanlarla nasıl etkileşimde bulunduğunuz ve iletişim kurduğunuz, onlara nasıl liderlik ettiğiniz, sorunları nasıl çözdüğünüz ve iş yükünüzü nasıl yönettiğinizle ilgilidir.

Günümüzde başarılı bir kariyer için sosyal beceriler vazgeçilmezdir. Yapay zeka (AI) ve otomasyon gibi teknolojilerin ortaya çıkması sayesinde, iş yerlerinde teknoloji destekli veri analizi ve yorumlamasında çok önemli olan 'insan unsuru' görevi gören sosyal becerilere duyulan ihtiyaç hızla artıyor.

Teknoloji, küreselleşme ve değişen demografik yapı iş dünyasını şekillendirmeye devam ettikçe, sosyal becerilerin önemi daha da artacak. Deloitte Access Economics’in hazırladığı bir raporda, 2030 yılına kadar tüm işlerin üçte ikisinin sosyal beceriler temelinde olacağı öngörülmektedir.

Mühendislik alanındaki en iyi 5 sosyal beceri

Mühendislik alanında yapacağınız bir sonraki iş görüşmesinde sosyal becerilerinizi öne çıkarmak istiyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken en önemli 5 beceri şöyle.

1. Güçlü iletişim becerileri

Teknik bilgileri sık sık teknik bilgisi bulunmayan ya da konuda uzman olmayan bir kitleye açıklamanız gerekebileceğinden, mühendislik alanında sağlam, etkili iletişim becerileri önemlidir. Teknik bilgi kritik önemdedir, ancak tüm paydaşların konuşmaya katılması, konuşmanın içeriğini veya sunulan bilgileri anlaması ve sizinle hemfikir olabilmesi için bu teknik bilgileri tecrübesiz veya uzman olmayan bir kitleye doğru ve kısa bir şekilde iletebilme kabiliyeti de en az onun kadar önemlidir.

2. Liderlik vasıfları

Mühendislik sektöründeki çalışanların kariyerlerini gerçek anlamda ilerletmek için genellikle yönetim potansiyeli göstermeleri gerekecektir. Buna ekipleri, bireyleri, projeleri veya bütün bir organizasyonu yönetmek dahil olabilir. Bazı insanların doğal bir liderlik vasfı olsa da iyi yönetim becerisi doğru eğitim ve gelişim ile ileriye taşınabilir.

3. Yanal düşünme

Rolünüz ne olursa olsun, yanal düşünme ve problem çözme becerileri size her zaman fayda sağlar. Kuruluşlar, kriz anında sakin kalabilen ve karmaşık iş meselelerine yenilikçi ve yaratıcı çözümler bulabilen birine her daim değer verecektir.

4. Diğer insanları etkileme kabiliyeti

İşin her kademesinden insanla müzakere etme, verimli ilişkiler kurma ve fikirlerini ve görüşlerini ikna edici bir şekilde sunma kabiliyeti, modern mühendislik rollerinin önemli bir parçasıdır. Kendinden emin şekilde diğer çalışanlar üzerinde etki yaratabilen ve kararlar alabilen çalışanlar her zaman talep görmektedir.

5. Sorun çözme becerileri

Potansiyel işverenler, kitaplara dayalı bilginin doğrudan çözüm sunamadığı problemlerin üstesinden gelmek için proaktif bir yaklaşım arar.

İşteki sorunları sorgulamak için yaratıcı bir yaklaşım benimseyen, problem çözme konusunda becerikli bir çalışan tüm sektörlerde aransa da bunların asıl ilgi gördüğü sektör, başarı için özellikle inovasyon ve etkili çözümlerin kritik önemde olduğu mühendisliktir.

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet