Takım elbise giymiş ve gülümseyen bir adam.

Teknoloji baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Uzak sandığımız gelecek de bir o kadar hızla yakınlaşıyor. İş dünyasının merak ettiği konuların başında "geleceğin" ofisleri geliyor. 2025'in iş dünyası ve ofisleri nasıl olacak? PageGroup Türkiye Ülke Müdürü Hugo Campo yanıtadı.

2025 yılının ofisleri nasıl olacak? Geleceğin ofislerini hangi yenilikçi buluşlar oluşturacak?

Geçmişin bilim kurgu senaryolarını andıran teknolojiler, yakın geleceğin ofis gerçeklerine dönüşüyor. Aslında bugünün iş dünyası, gelecek nesillerin hangi işlerde nasıl çalışacağını, geleceğin ofislerini hangi yenilikçi buluşların dolduracağının ipuçlarını şimdiden veriyor. Geleceğin yetenekleri öğrenme odaklı olacak, müşteri toplantıları sanal gerçeklik ortamlarında yapılacak. Biyofili (doğa dostu) tasarımlı ofisler daha yeşil ve oksijen dolu çalışma atmosferi sunarken üç boyutlu yazıcılar yaygınlaşıp robot sekreterler mesaiye başlayacak.

Yeni teknolojilerle birlikte nasıl bir çalışma düzeni olacak?

Büyük veri (Big Data), sadece çalışma ortamını değil, çalışma yöntemlerini de kökten etkiliyor. Yüksek kalitedeki büyük verilere erişmek, liderlerin öncelikleri arasında yerini koruyor. Finans uzmanlarına göre, yapay zekâ (AI) ve gelişmiş sistem bilgileri yarının liderlerine şirket başarı grafiğinde net ve gerçek zamanlı bir anlayış sunacak. 

Uzmanlar, finans alanında uzun zaman alan işlerin artık çok kısa zamanda tamamlanabildiğinden yola çıkarak analitik dönüşümün anahtarının ileri düzey yetenekli çalışanlarda olduğuna dikkat çekiyor. Üst düzey liderlerin stratejilerini hayata geçirmelerine yardımcı olabilecek veri bilimcileri, bilgi mimarları ve öykü anlatıcıları gibi yeni rollerin ortaya çıkacağını ifade ediyor.

Yapay zeka meslekleri elimizden mi alacak yoksa daha verimli bir iş dünyası mı yaratacak?

Dijitalleşme her geçen gün tüketici deneyimini güçlendirecek yeni buluşlarla iş dünyasını şaşırtıyor. Yapay zeka (AI) teknolojisindeki gelişmeler, yeni nesil akıllı chatbot’lar ve otomatik tüketici platformları ile müşteri hizmetleri çalışanlarına yardımcı olarak onları tekrarlayan ve zaman alan işlerden kurtarıyor. Uzmanlar, giriş seviyesindeki pozisyonların bazılarının yerini yapay zekanın alacağını söylese de iş dünyasında insan dokunuşunun daima vazgeçilmez olacağının da altını çiziyor.

Chatbotlar ve AI yardımcıları, bir müşteri hizmetleri temsilcisinin karşılaştığı ilk soruların çoğunu yanıtlayarak zaman tasarrufu sağlayacak. Ancak, doğal dil işleme ve AI fonksiyonları, insanlardan ayırt edilemeyen etkileşim düzeylerine ulaşırsa, müşteri temsilcisinin omuzlarından daha fazla sorumluluk alabilir.

Duygusal chatbotlar ve AI asistanları daha popüler hale gelirken, çalışanların işlerini çalmak yerine daha fazla zaman kazanmasına yardımcı oluyor. Birçok tüketici, bir marka ile etkileşimlerinde bir noktadan sonra insanlarla iletişim kurmak istiyor. Chatbotlar, müşterilere küçük sorular konusunda yardımcı olurken daha karmaşık durumlar için insani bir dokunuş gerekli hale geliyor. Diğer yanan birçok giriş seviyesi pozisyonu, yapay zeka uygulamalarının da yürütebildiği temel soruların yanıtlanmasını ve müşteriye temel bilgileri sağlamayı gerektiriyor. Bu doğrultuda uzmanlar müşteri ile bire bir etkileşimde olan roller tehdit altında olabileceğini belirtiyor.

2025 yılında ne gibi yeni mesleklerin doğmasını öngörüyorsunuz?

Uluslararası işe alım ve danışmanlık şirketi Michael Page, trend tahmini uzmanı Foresights Factory iş birliği ile geleceğin iş dünyasını şekillendirecek olan günümüz trendlerini araştırdı. ‘Geleceğin İş Dünyası’ araştırmasında trend analizleri ve uzman işe alım danışmanlarının deneyimi bir araya gelerek geleceğin iş dünyasının ihtiyaç duyacağı yetenekler ve ipuçları ortaya çıktı. Büyümek isteyen şirketler, 2020’ye kadar şimdiye kadar ihtiyaç duymadıkları, çalışmadıkları rolleri, yetenekleri ve belki de adını bile duymadıkları bambaşka profilleri istihdam etmek durumunda kalacaklar. Yaptğımız araştırmalarda öne çıkan bazı meslekler:

Yapay Zekâ Eğitmeni

Yapay zekâ uzunca bir süredir hayatımızda (veya cebimizde). Örneğin, telefonunuz size günde kaç kere “Onun yerine bunu mu demek istedin” diye soruyor? Yapay zekânın hayatımızda giderek daha büyük rol oynaması sürpriz olmayacak. Bunun anlamı bazı başlangıç seviye rollerin kaybolması demek olsa da, şirketlerin bu gelişmeye bağlı olarak yeni roller istihdam etmesi de kaçınılmaz olacak. Bu yeni rollerden biri de organizasyonlara gerekli eğitimleri verecek, machine learning (makine öğrenimi, yapay zekâ ile öğrenme) süreçlerini yönetecek, şirket stratejilerini ‘kod’layacak, sonuçları ölçüp, çıktıları analiz edecek ve yapay zekânın insan ihtiyaçlarını daha iyi anlamasını sağlayacak olan Yapay Zeka Eğitmeni.

Yapay Zekâ İş Geliştirici

Amerikan teknoloji danışmanlık şirketi Cognizat’a göre, yapay zekâ birçok şeyi yapabilecek… kendisini satmak dışında. Organizasyonların iş geliştirebilmek için yetkin ve yapay zekâ alanında uzmanlaşmış satış profesyonellerine ihtiyacı olacak.

Yapay Zekâ Sağlık Uzmanı

Belirli sağlık kontrolleri için artık bir doktorun denetimine ihtiyaç kalmayacak. Bunun yerine yapay zekâ sağlık uzmanları evinize gelecek, yapay zekâ teknolojisini kullanarak testlerinizi yapacak. Özetle, başlangıç tanı ve teşhislerinizi doktorlardan önce yapay zekâ sağlık uzmanları yapacak.

Kişisel Veri Acentesi

Verinin önemi hızla artmaya devam edecek ve kısa bir süre sonra veri - şimdi olduğundan daha fazla ve daha bariz olarak - satışa çıkacak. Veri satışı yakın gelecekte çok daha profesyonel yapılacak. Müşterilerine kâr sağlamak üzere, acenteler ve brokerler onların adına profesyonel veri ticareti yapacaklar.

Veri dedektifi

Evet, veri çok değerli. Ancak sadece doğru okunur, doğru analiz edilir ve doğru işletilirse. Örneğin, sağlık ve ilaç sektöründe bugüne kadar toplanan kitlesel bir veri mevcut. Bu verinin deşifre edilip, çıktıların doğru bağlamda analiz edilmesi gerekiyor. Bu hassas görevi yerine getirmek ise veri dedektifi gibi çalışacak bir sağlık veri analistine düşüyor. Çeşitli son-tüketici noktalarından, cihazlardan, sensörlerden ve farklı kaynaklardan toplanan veriyi araştırıp, doğru analiz edip ve doğru aktaracak profesyoneller, şirketlerin pek yakında ihtiyaç duyacağı rollerden olacak.

Bu 10 Rolü Düşündüğünüzden Daha Çabuk İstihdam Etmeniz Gerekecek

İş hayatına girmeye başlayan Z Kuşağı nasıl bir fark yaratacak?

Bugünün Çevrimiçi Bilgisayar Oyuncuları, Yarının Pazarını Değiştirecek. Değişen tüketici beklentilerinin radikal piyasa değişikliğini tetiklemesi bekleniyor. Şu anda çevrimiçi alemlerde oyun oynamaya dalmış olan kuşak yaşlandıkça, pazara girecek ve bankacılık, ticaret, toplantılar ve e-ticaret gibi her alandan aynı sınırsız erişimi talep edecekler. Uzmanlar artık oyun oynamaya ve oyun pazarını analiz etmeye harcanan zamanı bir kayıp olarak görmüyor.

İş hayatına atılan baby boomer, Y ve Z kuşağının ilk doğanları, şirketlerin işleyişini ve yönetim biçimlerini doğrudan etkiliyor. Çalışma hayatının en genç grubu olan Z jenerasyonunun yetiştikleri kültür ve dijital erişim imkanlarıyla oldukça açık algılara sahip. Kurnaz firmaları kolayca ayırt edebilen bu yeni profesyoneller prensiplerine tutkuyla bağlı firmalarla ilgilenme eğiliminde oluyorlar. Sadece sözde değil işte de firmaların kendilerini göstermelerini talep ediyorlar. Yeni nesil beklentilerle karşı karşıya kalan şirketler, liderlik biçimleri, yetenek yönetimi stratejileri ve çalışan beklentilerini yeniden gözden geçiriyor.

Bununla birlikte yeni teknolojiler ve ‘Chatbot’lar ile iletişimde nesil farkları belirleyici rol oynuyor. Araştırma sonuçları gösteriyor ki, 16-24 yaş arası grubun %40’tan fazlası online alışveriş sırasında bir yapay zeka uygulaması ile karşılaşmaya sıcak bakıyor. Diğer yandan 45 yaş üstü grubun yaklaşık %70’i bir chatbot ile iletişim kurmayı arzu etmiyor.

Dijital dönüşümle birlikte İK departmanlarına ne gibi sorumluluklar düşecek?

Page Executive uzmanları günümüzde var olan pek çok işin yarının iş dünyasında geçerliliğini yitireceğini düşünüyor. Bu konu yönetim katında yalnızca CEO’ları değil aynı zamanda eğitimciler için de hayati önem taşıyor. Tahminlere göre, şirketlerin teknoloji ve otomasyon tarafından boşa çıkarılan pozisyonları hayatta tutması mümkün olamayacak. Yapay zekâ otomasyonlarının geleneksel muhasebeciler gibi bazı rollerin hızla yerini alabileceği öngörülüyor.

Ancak bu durumun yeni sorumlulukları da beraberinde getireceği düşünülüyor. Özellikle İK departmanlarının, pozisyonları teknolojiye yenik düşen yetenekler için, adaptasyon ve eğitim çalışmaları geliştirmesi gerekecek. Yetenek eğitimini atlamadan değişim rotasını erkenden oluşturan şirketler gelecek başarılarını güvence altına alıyor.

İlginizi çekebilir: Dijitalde yükseliş yönetime de yansıyor

 

Çalışan arayışında mısınız?

İşe alım ihtiyaçlarınızla ilgili olarak bizimle görüşmeyi ister misiniz?

Bizimle iletişime geçin

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet