Kırılmaz Zincir: Blockchain

Çoğu kişi için blockchain, internetin gelişinden bu yana ortaya çıkan en büyük atılım. Peki blockchain tam olarak ne? 
 
Milyonlarca makinede tekrarlanan ve gece gündüz bu makinelerde kalan uzun bir veri kaydı düşünün. Yeni sistemde artık kaç paranız olduğunu öğrenmek ya da istediğiniz kişiye para göndermek için bir bankaya güvenmeniz gerekmiyor. Blockchain bu işlemleri daha önce hiç olmadığı kadar hızlı, ucuz ve doğru bir şekilde gerçekleştirmeyi vaat ediyor. 
 
Bu yeni kaydetme ve en önemlisi tasdikleme sisteminde, bilginin finansal hizmetler sektöründe çok geniş kapsamlı etkisi oluyor.
Veri hizmetlerinden tedarik zincirlerine kadar teknoloji geliştiriciler bu yeni düzenin potensiyelini keşfetmek için çalışıyor. Aynı şekilde sanatçılar ve müzisyenler gibi bağımsız içerik üreticileri de blockchain’in peşinden gidiyor. Blockchain sisteminin temelde çok basit bir önergesi var: Bazı şeylerden emin olmak için, bilgiyi depolamak, süreçleri onaylamak ve tüm bunları her zamankinden daha “güvenilir” şekilde yapabilmek için artık yeni yöntemler var. 
Birkaç yıl içinde geri dönüp baktığımızda blockchain teknolojisinin bir veri devriminin başlangıcı olduğunu görebiliriz. Blockchain’in geleceğin iş ortamında uzun vadeli etkilerinin ise çok geniş çaplı olması bekleniyor. 
 

 

Blockchain alanindaki en yeni gelişmeler 

 
Kripto para birimleri 100 milyar dolardan fazla piyasa değerine sahip. 2017’de Ethereum’un değeri %5000’den fazla yükseldi. Dubai hükümeti 2020 yılına kadar devlet belgelerini Blockchain’de saklamayı planlıyor.
 

Değişmezlik

Everledger, elmas ticareti endüstrisinde kullanılan bir dolandırıcılık tespit sisteminin adı. Hesap defterine makul sözleşmeler eklenerek, ürünün menşei ve tarihçesi garanti altına alınabilir, dolandırıcılık ve yasadışı ticaretin önüne geçilebilir. Bu seviyede bir hesap verebilirlikle çalışanların şirketi sadece yaratmaya çalıştıkları imaja göre değil, olduğu gibi görebilmeleri sağlanır. Geleceğin iş ortamında yeni yetenek çekebilmek için şirketlerin ünü her zamankinden daha önemli bir araç haline gelecek. 
 

Şeffaf çalışma prensibi 

Şimdiden birkaç farklı endüstride operasyon yürüten Project Provenance Ltd, blockchain teknolojisini kullanarak kahve çekirdeklerinden kumaşa kadar her türlü ürünün menşeini garanti etmek için herkesin kullanabileceği bir sistem yarattı. Blockchain çözümlerinde geçerli olan bu şeffaflık seviyesi, şirketlerin bundan sonra çalışmalarında belirli bir seviyede hesap verebilirliği tutturması gerektiği anlamına da geliyor. 
 

Kendi kendine yürürlüğe giren sözleşmeler 

2017 yılında kurulan EOS bir işletim sistemi. Burada, önceden belirlenen kurallara göre işleyen akıllı sözleşmeler üzerinden çeşitli uygulamalar aktive edilebiliyor. Gelecekte program geliştiriciler, bu işletim sistemini kullanmak konusunda avukatlara baskı yapabilir. Çünkü verilere dayalı sözleşmeler insandan çok algoritmalara güvenmeye başlayacak.
 

Uçtan uca bir yaşam kazanmak 

Steemit, blockchain teknolojisi kullanılarak geliştirilen bir sosyal ağ. Bu ağda içerik üretenler, yaptıkları çalışmalar karşılığında “jeton” kazanıyor. Şirketlerin jeton yapısı ile çalışması, değer yaratanların gelirini ortaya koyuyor bu da kişilerin uçtan uca bir ortamda, bir şirkete bağlı olmaksızın kendi yaşamını idame ettirebilmesi anlamına geliyor. 
 

Geleceğin işgücüne dair önemli göstergeler

 

Esnek ekonominin yükselen gücü 

Akıllı sözleşmelerin “anında öde” devrimini kolaylaştırması, freelancerların sadece tüketici talebi olan saatlerde çalışmasını sağlayan “esnek ekonomi” sisteminin de güçlenmesine yardımcı olacak. Sabah uyandığında akıllı sözleşme yardımıyla kendi yeteneklerine göre o günkü çalışma rutinini takip edebiliyorsan, neden tek bir işverene bağlı kalasın? Kısa vadeli sözleşmeler ve freelance çalışanların oluşturduğu ekonomi geçen 10 yılda tüm dünyada büyüdü. (L.Katz ve A.Krueger, 2016 araştırmasına göre) Sadece ABD’de yüzde 50 büyüme gösterdi. Esnek ekonomi sistemine girmek için öne sürülen en temel motivasyonlar ise, esnek bir şekilde çalışabilme ve iş-yaşam dengesini daha rahat koruyabilme olarak öne çıkıyor. 
 

Komisyoncuların sonu 

Bir faaliyetin kayıtları şeffaf ve güvenli bir şekilde tutulabildiğinde, arabulucuların kendi değerlerini göstermek için gittikçe daha fazla çalışması gerekecek.  Blockchain’in yaygınlaştığı bir dünyada, arabulucular bilginin onaylatıldığı ve güvenilen bir aracı olarak başvurulması gereken kişi anlamını yitirmeye başlayacak. Çünkü birebir iletişim, hali hazırda internette olduğu kadar riskli olmayacak. 
 

Mekanikleşmiş gerçekler

Geleneksel otorite kaynaklarına duyulan güvenin azaldığı bir toplumda, ticari doğruluk ve güven inşa etmek için yeni yollara daha sık başvurulur oldu. Blockchain teknolojisi sayesinde gerçeğin daha somut ve mekanik olduğu bir gelecek mümkün olacak. Şirketler, çalışanlar ve müşteriler arasında yeni ilişkiler oluşturulabilecek. 
 

Yeni kral - Kod 

Blockchain temelli hizmetlerde programlama yeteneğinin önemi giderek artacak. Tartışmaları hep kodlama  kazanacak ve herhangi bir kişisel karar alma prosedürünü dahil etmeden blockchain’in içine yerleştirilecek. 
 

Açığı kapama 

Değer üreten ve bu değerden yararlananlar arasında sorunsuz bir ilişki oluşturan, bunun için uğraşan yeni kurumsal yapılar ortaya çıkacak. Jeton yapılarını kullanan kişiler kendi kendilerinin patronu olabilecek. Uber aracının hem sahibi hem sürücüsü olan kişiler gibi… 
Kripto para birimlerini erkenden kullanmaya başlayanlar çok büyük karlar elde etti. Ancak önümüzdeki dönem için en büyük vaadi, blockchain teknolojisi veriyor. 
 

İlginizi çekebilir: 

Bu 4 Fintech Trendi, Finans Sektöründe Yeni İş Fırsatları Yaratacak

Finans işe alım ihtiyaçlarınız için bize ulaşın

En son Finans iş ilanlarını görün