stay-focused-at-work
Bazı günler odağımızı kaybetmeden, uzun süre verimli çalışabiliriz. Yapılacak işleri tek tek tamamlayıp, yapılacaklar listemizde üzerlerini çizmenin hazzını yaşayabiliriz. Ancak ne yazık ki her gün aynı verimlilikte önümüzdeki işlere yoğunlaşmamız mümkün olamayabiliyor. Bazı günler dikkatimiz kolayca dağılıyor ve işlerimizi geciktirmememize sebep olabiliyor.
Bu her zaman dünyanın sonu demek değil, ancak ne yazık ki yine bazı günler, işleri geciktirme lüksümüz de olmayabiliyor. Eğer dikkatiniz çabuk dağılıp, işlerinizi yetiştirmenize engel oluyorsa, aşağıdaki tavsiyeler işinize yarayabilir.
 

1. Müzikle çalışmayı deneyin, ama ne tür müzik olduğuna dikkat edin

Klasik müzik konsantrasyon için en idealidir. Beyin dalgalarını olumlu yönde harekete geçirdiği, zihinsel çalışma kapasitesini artırdığı, öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve dikkati yüksek tutmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.

Teknoloji sayesinde artık sadece klasik değil, her müzik türüne erişimimiz var. YouTube ve Spotify gibi platformlarda da ”Konsantrasyon Müziği“, ”Çalışma Müziği“ gibi başlıklarda dikkatinizi toplamınıza yardımcı olacak müzikleri bulabilirsiniz.

Sözlü müzik, dikkatinizi işinizden çok şarkı sözlerine çekebileceği için veya çalışmaktansa eğlenme isteğini tetikleyebileceği için ihtiyacınızın tersi bir etki yaratabilir. Çalışırken uzak durmanızda fayda var.

2. Beslenme Desteği

Tıpkı bir araba gibi, vücut ve beyin fonksiyonlarımızın düzgün çalışabilmesi için doğru yakıta ihtiyacı var. Yeterli ve dengeli beslenmemek dikkatini toplamınıza engel olabilir. Kan şekeri ve tansiyon düşüklüğü dikkat dağınıklığına sebep olur. Öğün atlamayın. Yemek yemeye vaktiniz yoksa bile kahvaltıya zaman ayırın ve en azından atıştırın. Şeker ya da abur cuburlar yerine, beyninizin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alabileceğiniz meyve ve kuruyemişleri tercih edin. Şeker size anlık olarak enerji verse de etkisi kısa sürüp, sizi tekrar yorgun ve dikkati dağınık halinize geri götürecektir.

Öğrencilik zamanlarından beri yakın çalışma dostumuz kahvenin etkisini de unutmayın. Aşırı miktarda kafein almak sağlıklı olmasa da, makul ölçülerde tüketeceğiniz normal kahve dikkatinizi toplamanıza yardımcı olacaktır. Eğer belirli bir sağlık bir probleminiz yoksa günde 2 fincan kahve makul bir ölçüdür. Kahve yerine daha az kafein içeren yeşil çayı da deneyebilirsiniz.

3. Zihnin En İyi Dostu Yeterli Uyku

Uykunuzu almış olmak beyin fonksiyonları ve dikkatinizi toplamak için elzemdir. İyi uyunmamış bir gecenin etkileri mutlaka ertesi gün kendini gösterecektir. Uzmanlar 7 ile 8 saat arası uykunun ideal olduğu görüşünde hemfikirler. Sağlıklı bir uyku düzeni için geç yatmamaya dikkat edin. Hafta sonu bile olsa çok geç kalkmayın. Bu hafta içi yakaladığınız rutine zarar verir. Yatmadan önce elektronik cihazlarla ve ekranlarla ilişkinizi kesin. İşi düşünmeyin. Bir kitapla rahatlayın ve beyninize dinlenip yenilenmesi ve ertesi gün verimli çalışabilmesi için izin verin.

4. Mola verin ve nefes alın

Mola vermek de çalışmak kadar gereklidir. Her 2-3 saatte bir kısa bir mola verin. Masanızdan kalkın, hareket edin, kan dolaşımını hızlandırın. Bu dikkatinizi toplamaya yardımcı olur. Özellikle birçoğumuz gibi, camların açılmadığı ve klimayla hava akışı sağlanan bir ofiste çalışıyorsanız, dışarı çıkın, açık havada kısa bir yürüyüş yapın. Beynin ihtiyacı olan oksijeni alın.

5. Pomodoro Tekniği

Dikkatinizi uzun süre tutmada zorluk çekiyorsanız Pomodoro Tekniğini deneyebilirsiniz.

Uzun süre konsantrasyon yerine 25 dakika çalışıp, 5 dakika mola vereceğiniz zaman dilimlerini takip etmek daha kolay olabilir. İşe sadece 25 dakika odaklanmak, kulağınıza o kadar da korkutucu gelmeyecektir. Bazen 25 dakikayı geçip, verimli çalışmaya devam ettiğinizi göreceksiniz.

Tüm bu yöntemleri denemenize rağmen işte konsantrasyonunuzu korumakta zorlanıyorsanız, belki de sorun işinizin size çekici gelmemesi ve motive olmamanızdır. Yeni görev ve sorumluluklar almak, iş tanımızda bazı değişiklikler yapmak sizi motive edebilir. Farklı projelerde yer almayı deneyin. Bunlar için yöneticinizle görüşün. Şirket içinde bir değişiklik mümkün değilse belki de başka bir değişikliğin zamanı gelmiştir. Size uygun olabilecek işlere göz atın veya MyPage’ kaydolun ilginizi çekebilecek işlerden haberdar olun.

Makale Tugce Gulsoy tarafından yazılmıştır.

İlginizi çekebilir: 

Pazartesi’ni Sendromsuz Geçirmek İçin 6 Yol

İş Yerinde Zihinsel Sağlığınızı İyileştirmeniz İçin 5 İpucu

İş mi arıyorsunuz?

En iyi iş tekliflerini internet sitemizde bulabilirsiniz.

Hemen başvurun

Maaş Anketleri

Piyasa trendleri ve sektöre göre maaş hakkında önemli bilgiler

Daha fazlasını keşfet